Σίγουρα το σπίτι μας δεν είναι eco home, αλλά προσπαθούμε πολύ να αποκτήσει μια τέτοια ταυτότητα. Στον Δημήτρη βγαίνει αβίαστα γιατί είναι zero waste η νοοτροπία και ο χαρακτήρας του. Δεν το επέλεξε απαραίτητα αλλά δεν μπορεί να είναι και κάτι διαφορετικό. Εγώ όμως, πρέπει να προσπαθήσω γιατί ο χαρακτήρας μου είναι πιο βιαστικός. Κάνω κάτι και σκέφτομαι ήδη το επόμενο που θα κάνω. Αυτό δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια να βάλω για παράδειγμα αλλού τις φλούδες του κρεμμυδιού, αλλού των εσπεριδοειδών και αλλού του μήλου, κ.ο.κ. Το κάνω όμως γιατί ξέρω πως είναι μονόδρομος για τον πλανήτη μας, η ατομική προσπάθεια του καθενός και η στροφή μας προς zero waste πρακτικές. Επίσης και γιατί με μαλώνει ο Δημήτρης :). Αλλά πραγματικά να ξέρεις, δεν μου βγαίνει αυθόρμητα ούτε και μου είναι εύκολο.
Η κατηγορία
my eco home
λοιπόν δεν είναι για να σου δείξω το τέλειο zero waste σπίτι μου, γιατί δεν έχω κάτι τέτοιο να δεις. Προσπαθώ να αναδείξω μέσα από τα λάθη μου, τι είναι σωστό και ωφέλιμο αλλά και να σου δώσω tips και χρήσιμες ιδέες για το δικό σου eco home.
Πριν παντρευτώ, δεν μπορώ να πω ότι ήμουν υπόδειγμα μαγείρισσας. Μου άρεσε να ασχολούμαι με τη μαγειρική αλλά σε special events και όχι στην καθημερινότητά μου. Το 2017 όμως που δημιουργήσαμε το σπιτικό μας ήρθε στην επιφάνεια ο master chef που κρύβονταν μέσα μου. Ίσως οι συνθήκες με οδήγησαν στο να πλάσω έναν δεύτερο εαυτό.
Έναν σεφ ή καλύτερα έναν καλό κατάσκοπο ιντερνετικών συνταγών.
Γιατί;
Μα γιατί εγώ δεν αγάπησα έναν εργαζόμενο αλλά έναν εν δυνάμει μπαξεβάνη.
Το πάθος του αυτό δεν άργησε να εξωτερικευτεί. Αν δεν είχες στην οικογένειά σου ποτέ μπαξέ τότε όπως κι εγώ δεν ξέρεις τι να κάνεις τις ορδές ντομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς κ.ο.κ. που γεμίζουν ξαφνικά την κουζίνα σου.
Για να καταλάβεις την κατάστασή μου θα σου περιγράψω 2 highlights.
Πρώτον, θεωρώ πως αν τα επόμενα 5 χρόνια δεν σπείρει καθόλου κολοκύθες ο Δημήτρης, θα μας φτάνουν οι φετινές. Στο σύνολό τους αγγίξαν τα 400 κιλά και ίσως λέω λίγα.
Δεύτερον, γράφω αυτό το άρθρο στις 1 Μαρτίου και αντικρύζω στο πάτωμα της κουζίνας μου ένα καρπούζι, του κήπου μας. Οκ, λογικά δεν τρώγεται ,αλλά είναι εκεί. Κάθε μέρα με παρακαλεί να το αξιοποιήσω, έστω δίνοντάς το στις κότες, αλλά εγώ αντιστέκομαι σθεναρά! Δεν είμαι αχάριστη, δεν ήθελα να πεταχτεί το καρπούζι ούτε και είχαμε άπειρα καρπούζια (όπως κολοκύθες) αλλά όταν συλλέχθηκε το άμοιρο καρπουζάκι ποιος ξέρει τι ενασχολήσεις είχα και δεν έμεινε χρόνος για αυτό.
Έπρεπε λοιπόν να αξιοποιήσω ότι έφτανε στην κουζίνα μου.
Εννοείται πως μια ποσότητα έφευγε στις μανούλες για να φτιάξουν παραδοσιακά τις σάλτσες της χρονιάς και κάποιες πιο κλασικές παρασκευές, όπως κομπόστες. Μια ποσότητα εξίσου μεγάλη έφευγε σε φίλους. Αλλά και πάλι…είχα πολλά!
Και κάπως έτσι άρχιζε η αναζήτηση στον απέραντο κόσμο του ίντερνετ. Ανάμεσα σε συνταγές διάσημων σεφ, food bloggers και food magazines καθώς και σε όλα τα βιβλία μαγειρικής που διαθέτω προσπαθούσα να εντοπίσω την πιο αποδοτική συνταγή για την πρώτη μου ύλη. Εκείνη δηλαδή τη συνταγή με την οποία αξιοποιούσα όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά που είχα, με όσο το δυνατό λιγότερα από εκείνα που δεν είχα.
Να δώσω παράδειγμα; Θα δώσω.
Είχαμε μήλα.
Έψαχνα συνταγές για μήλα. Με το που έβλεπα στα υλικά 2 μήλα αυτομάτως την έκλεινα. Τι 2 μήλα; Εμείς φέτος πρέπει να αγγίξαμε τα 500 κιλά μήλα. Δεν συμβαίνει κάθε χρόνο αλλά φέτος συνέβη! Έπρεπε οι συνταγές μου αν είναι αποδοτικότερες. Επίσης, οκ είχα μήλα. Αλλά είχα και μελιτζάνες. Ξέρεις ότι αν πατήσεις τα πιο άκυρα υλικά μεταξύ τους θα βρεις συνταγή; Δεν μαγείρεψα ποτέ μήλα με μελιτζάνες αλλά προσπάθησα να σου πω κάτι ακραίο και να το googlαρω εδώ και τώρα γιατί είμαι 99% σίγουρη ότι κάτι θα βρω. Και για του λόγου το αληθές σε προκαλώ να το κάνεις κι εσύ. Μόλις το έκανα και βρήκα πάνω από μια. Σε προκαλώ να σκεφτείς έναν συνδυασμό για τον οποίο πιστεύεις ότι δεν θα βρεις συνταγή. Αν όντως δεν βρεις, υπόσχομαι να βρω έναν σεφ να μας δημιουργήσει μια!
Οπότε αυτό κάνω.
Τον κατάσκοπο συνταγών στο ίντερνετ.
Δεν αυτοσχεδιάζω γιατί δεν είμαι σεφ. Αλλά ξέρω πολύ καλά να ξετρυπώνω τις συνταγές εκείνες που θα αξιοποιήσουν τις Α΄ μου ύλες. Δεν πετυχαίνουν πάντα αλλά εκείνες που πετυχαίνουν τις γράφω στο τετράδιο συνταγών μου, ειδάλλως θα τρυπώσουν πάλι στο χάος και δεν θα τις ξαναβρώ ποτέ.
Για κάθε Α’ ύλη λοιπόν που με απασχολεί μοιράζομαι μαζί σου συνταγές, ιδέες και tips για να την αξιοποίηση και την αποθήκευσή τους αλλά και μια γενικότερη προσέγγιση στον τρόπο που αξιοποιώ ότι έχω στην κουζίνας μου.
Πως ψωνίζω και Πως γενικά οργανώνω το try to be eco home μου.
Το βασικό μου εργαλείο όμως, πριν την αναζήτηση συνταγών στο ίντερνετ είναι το food plan που φτιάχνω κάθε Κυριακή για την εβδομάδα που ακολουθεί. Χωρίς αυτό, καμιά αξιοποίηση Α’ υλών δεν θα ήταν εφικτή γιατί δεν έχω χρόνο μέσα στην εβδομάδα να σκεφτώ, συλλέξω, προετοιμάσω και υλοποιήσω ότι θέλω. Πρέπει όλα να τα έχω χρονοπρογραμματίσει.
Δεν είμαι zero waste αν και θα το ήθελα πολύ.
Είμαι υπέρμαχος του κινήματος αλλά δεν τα έχω καταφέρει, ακόμη!
Δεν είμαι vegetarian αλλά δεν πάω στον κρεοπώλη σχεδόν ποτέ.
Καταναλώνουμε σχεδόν αποκλειστικά κότες και κουνέλια της πεθεράς μου και ταυτόχρονα νηστεύουμε πάνω από τον μισό χρόνο(όσοι νηστεύετε σας προκαλώ να το μετρήσετε) οπότε half way vegetarian.
Και σίγουρα δεν είμαι σεφ γι’ αυτό και δεν ντρέπομαι να εμπιστευτώ τις συνταγές των ειδικών.
Δεν είμαι πολλά από αυτά που θα ήθελα να είμαι αλλά σίγουρα είμαι πρόθυμη να προσπαθώ κάθε μέρα και περισσότερο. Και που ξέρεις, μπορεί στο μέλλον να γίνω μια zero waste vegetarian σεφ.
Σε επόμενο post θα σου εξηγήσω πως φτιάχνω το δικό μας Food Plan. Είμαι πρόθυμη όμως να κάνω τη δουλειά και για εσένα, ώστε στα πρώτα σου βήματα να βρεις μια βοηθό και πιστή σύμβουλο. FEED ΜΕ είναι η λέξη κλειδί σου, τι λες; Δοκιμάζουμε;